Noma

Wellicht klinkt “Creativiteit into-the-box” in eerste instantie als een wat vreemd concept. We zijn zo gewend aan het idee dat we om creatief te zijn vooral verder moeten kijken dan we altijd gedaan hebben. Dat een idee beter en creatiever is als het meer afwijkt van wat we al doen. Maar toch kennen we allemaal vele voorbeelden van creatieve mensen die inspirerende nieuwe dingen hebben gedaan ondanks strenge randvoorwaarden en belemmerende hobbels die ze hebben ervaren. Meer nog, sommige mensen hebben zichzelf randvoorwaarden en regels opgelegd en hebben manieren gezocht om binnen deze grenzen creatief te zijn.

Rene Redzepi 2

Een mooi en aansprekend voorbeeld hiervan is René Redzepi, chef-kok van het Deense restaurant Noma. Noma bestaat sinds 2003 en is in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014 uitgeroepen tot het beste restaurant in de wereld (in 2013 was het 2de). Een vaste regel bij Noma is dat men enkel werkt met lokale ingredienten; ingredienten die maximum 150 km rond Noma te vinden zijn. Verder heeft René Redzepi het liefst dat zijn medewerkers de ingrediënten zelf geplukt of geoogst hebben en hij maakt optimaal gebruik van seizoensgroenten. Nogal een beperking zou je denken (zeker in Denemarken), en ondanks dat is Noma extreem succesvol; op de wachtlijst staan op dit moment 1200 wachtenden voor je.

En toch is dit lokale aspect geen dogma; het is voortgekomen uit het besef dat “versheid” in al zijn aspecten leidt tot betere, puurdere smaken en dat, wanneer medewerkers van het restaurant betrokken zijn bij het verwerven van de ingredienten die ze daarna zullen verwerken, dit leidt tot betere gerechten. Creativiteit into-the-box, … en dat proef je…

Meer hierover is te lezen op : http://denmark.dk/en/lifestyle/food-drink/redzepis-recipe/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s